12 december Alexander har namnsdag.
Äppelbeignets tycker han mycket om.

Äppelbeignets
4 portioner

4 äpplen

Frityrsmet:
2 dl vetemjöl
1 dl vatten
1 msk smält smör
1 ägg

Till kokning:
Olja

Skala äpplena och tag bort kärnhuset. Skär äpplena i 1/2 cm tjocka skivor (ringar).

Lägg mjölet i en liten skål. Vispa ned vatten, smör och äggula. Vispa äggvitan till skum och blanda ned den i smeten.

Doppa en äppelring i taget i smeten och lägg i het olja. Koka äppelringarna guldbruna. Låt dem rinna av på galler klätt med hushållspapper. Vänd sedan ringarna i strösocker. Serveras nylagade med vaniljsås.

Äpplet Alexander
Alexander är ett stort, skönt äpple som tidigare var odlarens stolthet men numera är rätt så sällsynt i svenska trädgårdar. Äpplet har troligen sitt ursprung i Ryssland, möjligen Turkiet. Det spreds under sjuttonhundratalet över Ryssland. Därifrån fördes äpplet vidare till de baltiska staterna och Tyskland.

Antagligen som en politisk åtgärd döptes äpplet i början av 1800-talet om från Aport till Kaiser Alexander von Russland av fruktodlarna kring Riga som årligen sände frukt till det ryska hovet. Under sitt nya, pampiga namn spreds äpplet till Frankrike, England och Holland, ja, även till Nordamerika. På 1830-talet, eller möjligen något tidigare, infördes Alexander till Sverige från tyska trädskolor. På 1860-talet var sorten allmänt spridd i landet, från Skåne upp till Mälaren, uppger Olof Eneroth.

Trädet växer till ansenlig storlek och får en bred krona med utåtriktade grenar. Sorten kräver inte mycket av jordmån och växtplats. Det dröjer innan Alexander lämnar någon avsevärd skörd men som äldre brukar det bära tillfredsställande. Äpplena sitter ofta ett och ett långt ute mot spetsen av kvistarna. Trädet sätter sällan så mycket frukt att man behöver kartgallra. Hur stort äpplet än är hänger det ofta med beundransvärd envishet kvar på grenen. Tyvärr kan Alexander inte sägas vara en frisk sort. Frukten är utsatt för såväl skorv som fruktmögel, särskilt i södra Sverige och under fuktiga år. Trädet drabbas på många håll av kräfta.

Alexander ska plockas kring Mikaelihelgen, det vill säga i slutet av september, början av oktober. Frukten tål att förvaras en till två månader.
Köttet är vitt, litet grovt och rätt löst. Gynnsamma år kan äpplet få en god, litet kryddig arom. Kan användas direkt efter plockningen i bakning och matlagning eller som ätäpple. Förr har man tyckt att Alexander var särskilt lämpligt till torkade äppelskivor.

Blomningen är medeltidig; blommorna har rätt små, rundade, vita kronblad med blekrosa utsida.

Pollineras av andra medeltidigt blommande sorter.

Zon I–V.

Texten är hämtad ur 100 älskade äpplen av Görel Kristina Näslund utgiven år 2002 på bokförlaget Kärnhuset.


22 december Jonatan har namnsdag.
Severa honom en varm äppeltoddy!

Äppeltoddy
2 glas

1 ägg
2 msk socker
saft av 1/2 citron
5 dl äppelmust

Vispa ägg och socker i en rundbottnad skål. Vispa ned citronsaften. Lägg äggskummet i 2 höga glas.

Hetta upp äppelmusten och slå den i glasen.

Servera genast.

Receptet är hämtat ur Äppelbok av Görel Kristina Näslund utgiven år 2000 på bokförlaget Kärnhuset.

Äpplet Jonathan
Jonathan har sitt namn efter Jonathan Hasbrouck som uppmärksammade sorten där den växte på en lantgård tillhörande Philip Rick i Woodstock, Ulster County, staten New York, USA. Något årtal för upptäckten har inte gått att få fram men den bör ha skett i slutet av 1700-talet eller början av 1800-talet. Äpplet har troligen kommit från en kärna av Esopus Spitzenberg, ett uppskattat äpple som också stammar från Ulster County. Moderträdet till Jonathan ska ha funnits kvar till 1845. Det nya äpplet nådde England redan omkring 1830 men kom troligen till Sverige först under tidigt 1900-tal.

Trädet måste stå i varm, näringsrik jord som inte får vara för torr. Tillväxer rätt långsamt och får gärna en tät krona med långa, tunna, något hängande grenar. Jonathan bär tidigt och gläder sedan med frukt så gott som varje år. Såväl träd som frukt anses ha rätt god motståndskraft mot sjukdomar; dock kan sorten drabbas av mjöldagg och virussjukdomen bladmosaik. En god sak är att frukterna brukar sitta fast bra på trädet. Plockas så sent som möjligt i oktober och kan ätas från november till februari eller längre.

Jonathan får gul skuggsida kontrasterande mot klarröd solsida. I Nordamerika, Nya Zeeland och Europa har uppstått en lång rad mutationer som är mer eller mindre intensivt röda. Köttet är gräddfärgat, fint, mört, mer syrligt än sött och med en fin, säregen arom. Det här är ett gott ätäpple som också har fördelen att vara hållbart. Äpplet blir sällan särskilt stort i Sverige men hållbarheten är längre här än i USA.

Blomningen är medeltidig; blommorna har medelstora, platta, kortskaftade, vita kronblad med blekrosa utsida.

Pollineras av bland andra Cox Orange, Berner Rosenäpple, Danzigsäpple, Eldrött Duväpple, Filippa, Gloster, Guldparmän, Ingrid Marie, James Grieve, McIntosh och Transparent de Croncels.

Zon I.


23 december
Dags att sätta äpplen i staken eller granen och att dricka julglögg.
Ett vackert rött juläpple är Eldrött Duväpple, ett litet äggrunt vinteräpple som gjort för att hängas i granen. Och det är mycket, mycket gott att äta! Det odlas mest i mellersta och södra Sverige.

I gamla trädgårdar ser man ibland Cellini och Berner Rosenäpple som också är fina juläpplen. Om du bor i Norrland, kanske du kan få tag i Farmors Juläpple som är ett gott, tjusigt äpple med långt skaft. Bor du på Öland eller Gotland så kanske du odlar det röda, välsvarvade Ölands Kungsäpple. Svanetorp är ett skånskt juläpple som har namn efter Svanetorps gård i Åkarp. Det mörkröda äpplet Lobo brukar alltid finnas att köpa i butiken före jul.

Julglögg
6 glas

7 dl vatten
1 påse glöggkryddor
5 dl äppelmust
2 dl outspädd svart vinbärssaft

Koka vatten och kryddor i en kastrull under lock i 15 minuter. Låt dra ett par timmar vid sidan av spisen.

Tillsätt äppelmust och saft. Smaka av. Hetta upp glöggen och servera med russin och mandel.

Receptet är hämtat ur Äppelbok av Görel Kristina Näslund utgiven år 2000 på bokförlaget Kärnhuset.


24 december Eva har namnsdag på julafton.
Tusenbladstårta med äppelmos är en gammal, god julefterrätt.

Tusenbladstårta
8–10 portioner

Detta är en frasig smördegstårta – tusen blad syftar på de många spröda skikten i tårtbottnarna. Tusenbladstårta har länge varit den klassiska jultårtan i många svenska familjer. Visst kan man baka den på hemlagad smördeg så som man alltid gjorde förr men köpt smördeg underlättar.

Bottnarna kan bakas ett par timmar i förväg om de bara skyddas från fuktig luft som gör dem sega. Lägg ihop bottnarna just innan tårtan ska serveras, annars mister de sin sprödhet.

1 förpackning djupfryst smördeg (425 g, 5 plattor)
Florsocker
2 dl äppelmos

Vaniljkräm:
1/2 vaniljstång
3 dl kaffegrädde
2 äggulor
2 msk socker
1 msk potatismjöl
1/2 dl mjölk

Laga först vaniljkrämen. Dela vaniljstången på längden med en liten kniv. Lägg den i en tjockbottnad rostfri kastrull (1 1/2 liter stor ) och slå på grädden. Låt koka upp och sjuda 15 minuter under lock. Dra kastrullen åt sidan.

Vispa ned gulorna och sockret. Rör ut potatismjölet i 1/2 dl kall mjölk i en kopp; vispa ned det i kastrullen.
Låt krämen sjuda under kraftig vispning 3–4 minuter. Krämen får inte koka, då blir den grynig.

Låt krämen svalna under lock. Den kan lagas en dag i förväg om man vill.

Låt smördegsplattorna tina utbredda i 15 minuter. Kavla ut varje platta till en rundel cirka 25 cm i diameter: Lägg en stor tallrik på degen och skär längs kanten.
Lägg varje kaka på en kall, osmord plåt. Nagga den tätt med en gaffel (annars blåser degen upp i ugnen).

Låt kakorna vila 15 minuter i köket före gräddningen (annars krymper de i ugnen).
Grädda i 250° cirka 5 minuter eller tills kakan har fått fin färg. Låt svalna på ett galler.

Välj ut den vackraste kakan och sikta florsocker över den.
Bred de övriga kakorna med ett lager äppelmos och ett lager
vaniljkräm. Lägg samman kakorna med den florsockrade kakan överst.

Servera tårtan genast.

Receptet är hämtat ur Äppelbok av Görel Kristina Näslund utgiven år 2000 på bokförlaget Kärnhuset.

Äpplet Eva-Lotta
Eva-Lotta är en korsning Cortland x James Grieve från Balsgård, Skåne. Fruktodlaren Inge Nilsson i Villands-Vånga, Skåne, som provodlade sorten, hade tre barn varav en tös som hette Eva. När sorten skulle registreras vid mitten av 1990-talet ville de ansvariga på Balsgård att den skulle få heta Eva efter fruktodlarens dotter men namnet var redan upptaget. Det slutliga namnet på äpplet blev istället Eva-Lotta.

Eva-Lotta är en helt igenom förträfflig sort. Den kan odlas lika mycket för sin fantastiska blomning som för sina vackra frukter. Trädet är starkväxande och börjar tidigt ge frukt. Det är lätt att beskära. Hur man än bär sig åt vid beskärningen kommer Eva-Lotta att bära frukt, trädet ger varje år kolossalt mycket frukt! Därför måste man också komma ihåg att kartgallra, annars blir äpplena för små. Träd och frukt står mycket bra mot sjukdomar. Ska man välja mellan Eva-Lotta och Aroma, två sorter som mognar ungefär samtidigt, är det bra att känna till att Eva-Lotta är friskare och mer lättodlad.

Eva-Lotta mognar och ska plockas i slutet av september. Förvara äpplet svalt och luftigt – utomhus så länge det går – och du ska finna att Eva-Lotta ännu framme i januari ligger där med ett ännu slätt, blankt och litet fett skal, smakar bra och känns fast i köttet.

Det mycket väldoftande äpplet är rätt stort och har en välsvarvad, vacker form. Det tunna, gula skalet är till största delen täckt med varmröd rodnad. Köttet är vitt med en liten röd ton på solsidan, fint, saftigt och aromatiskt med en välbalanserad frisk sötsyrlighet. Ett välsmakande ätäpple som också kan användas till must och i köket.

Blomningen är medelsen, rosaskiftande och vacker; blekrosa knoppar följs av utbredda blommor som har medelstora, nästan platta, långovala, svagt blekrosa kronblad.

Pollineras av bland andra Aroma, Cox Orange, Ingrid Marie och Kim.

Zon I–II.

Texten är hämtad ur 100 älskade äpplen av Görel Kristina Näslund utgiven år 2002 på bokförlaget Kärnhuset.

 

tillbaka till almanackan