2 maj Filippa har namnsdag.
Då passar det med dansk äppelkaka.

Dansk äppelkaka
6 portioner

Den i Danmark mest uppskattade äppelkakan heter bondepige med slor eller beslöjad bondflicka. Receptet, som är mycket gammalt, ger en efterrätt som har stora likheter med vår klassiska äppelkaka. ”Kagen ska pyntes med flødeskum och røde syltetøjsklatter. Det synes vi ser meget dansk ut”, säger en dansk väninna.

6 dl stött, torkat vitt bröd
3 msk smör
1/2–1 dl socker
4 dl äppelmos
2 dl vispgrädde
1 dl rött vinbärsgelé eller röd sylt

Blanda brödsmulorna med sockret och stek dem knapriga i smöret.
Lägg hälften av brödet på ett serveringsfat. Bred 2 dl mos över brödsmulorna. Lägg på resterande brödsmulor och täck med resten av äppelmoset.

Vispa grädden och bred den över kakan. Klicka på gelé eller sylt.

Receptet är hämtat ur Äppelbok av Görel Kristina Näslund utgiven år 2000 på bokförlaget Kärnhuset.

Äpplet Filippa
Filippa har sitt ursprung i en kärnsådd gjord av Filippa Johannsen, lärardotter i Hunstrup, Fyn, Danmark, omkring 1880. Moderträdet, fridlyst 1937, ger fortfarande frukt. Den stora vägen genom samhället heter Filippavej och vi förstår att Hunstrupborna är stolta över sitt äpple. Med all rätt, Filippa är inte någon dussinfrukt. Redan under 1890-talet lär sorten ha kommit till Sverige från danska plantskolor.

Trädet är lätt att känna igen. Det har gulaktig bark och långa, tunna, lätt nedhängande, delvis bara grenar. Frukterna kommer i huvudsak längst ut i spetsen på grenarna och trädet måste beskäras med tanke på det. Korta grenarna något det tredje året. Låt sedan bli att beskära trädet som är mycket svagväxande. Någon gång kan man vilja ta bort en gren för att glesa ut trädet, men det är allt.

Filippa är en frisk sort. Träd och frukt drabbas i mindre grad än andra äppelsorter av sjukdomar. Trädet tål blåst rätt bra, de tunna grenarna böjer sig för vinden, men frukten sitter löst och vill gärna falla. Filippa bör därför planteras i lä av till exempel en häck. Trädet har små krav på jordmån, det trivs nästan överallt. På mager jord får man gödsla väl, på bördigare jord får man spara på gödsel.

Knepet med att odla Filippa är att inte plocka äpplet förrän i slutet av september eller när det tunna skalets gröna färg övergått till gröngult. Plocka inte tidigare, det ger aromfattiga och ointressanta äpplen. Äpplet kan ätas i oktober och håller till februari eller längre.

Äpplet har en ovanligt stark, god doft. Köttet är vitt, fint, fast, saftigt, både sött och syrligt. Filippa är utmärkt till must och matlagning – en kompott blir mycket god – men framförallt är det ett ätäpple. Smaken är speciell – härlig tycker många av oss, medan vissa ogillar den.

Blomningen ligger mitt i säsongen; mörkrosa knoppar följs av utbredda blommor med stora, huvudsakligen vita kronblad.

Pollineras av bland andra Aroma, Brunnsäpple, Cox Orange, Discovery, Ingrid Marie, James Grieve, Lobo, Oranie, Signe Tillisch, Summerred, Transparente Blanche och Åkerö.

Zon I–III.

Texten är hämtad ur 100 älskade äpplen av Görel Kristina Näslund utgiven år 2002 på bokförlaget Kärnhuset.

 

Januari Februari Mars April Maj Juni
Juli
September
December

tillbaka till almanackan